Bir cümle; insanın duygusuna, düşüncesine yön verip hayatını güzelleştirir mi? Okuduysa, işittiyse, söz kalbine girdiyse, aklına ve mantığına uyduysa neden olmasın? Eğitimci-Yazar Mustafa Uslu’nun Cümle Kapısından Kalbe Girmek üst başlığıyla hazırladığı kitaplardan ikincisi, Cümle Kapısından Kalbe Girmek / ÖĞÜTLER VE DÜŞÜNCELER adını taşıyor.
Günümüz dünyasında bilim, sanayi, teknoloji alanlarında yaşanan büyük gelişmelere rağmen bireysel ve toplumsal açıdan ahlaki konularda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bunların en önemlileri ahlaki değerlerin göz ardı edilmesi, bireyler arasında iletişim dilinin iyi kullanılmaması, bencillik, çıkarcılık, duyarsızlık, görev ve sorumlulukların tam anlamıyla yerine getirilmemesidir. Bu yüzden bireysel hayatta, aile hayatında, sosyal hayatta, ticaret ve çalışma hayatında insanlar arasındaki ilişkilerde olumsuzluklar söz konusudur.
Eğitimci-Yazar Mustafa Uslu, yaptığı çalışma ile “İnsan olmanın en ayrıcı özelliği ahlaktır.” gerçeğinden hareketle söz konusu olumsuzluk ve sorunlara reçete olabilecek cümleler içeren ve içerik bakımından oldukça zengin bir kitap hazırlamış. Kitapta alfabetik olarak düzenlenmiş çok sayıda konu başlığı altında üç binden fazla atasözü ve özlü söz yer alıyor.
İnsanın kendisine, ailesine, çevresine, insana ve insanlığa karşı maddi-manevi sorumlulukları bir takım yasal düzenlemeler ve değerlerle belirlenirken, bir milletin önemli kültür hazinelerinden olan atasözleri (darbımeseller); geçmişten günümüze intikal eden, hayata, görevlere, sorumluluklara, tutum ve davranışlara, insanlar arasındaki ilişkilere dair birtakım hatırlatmalarda bulunmaktan geri kalmamıştır. Bizim kültürümüzün önemli ürünlerinden olan atasözlerimiz de birey hem toplum olarak huzurlu bir hayatı hedeflemektedir.
Bilindiği üzere Türk veya Doğu edebiyatı ile Batı veya Dünya edebiyatına mensup yazar, şair, düşünür ve önemli kişiler de eserlerinde cümle düzeyinde vecizeler (özdeyişler) yoluyla hayata, görevlere, sorumluluklara, tutum ve davranışlara, insanlar arasındaki ilişkilere dair birtakım hatırlatmalarda bulunmuş; bunu yaparken onlar da hem birey hem toplum olarak huzurlu bir hayatı hedeflemişlerdir. Edebiyatımızda yapılan özdeyiş derlemelerinde genellikle Batılı ya da dünya düzeyinde şahsiyetlerin sözlerine daha çok yer verildiği görülse de bizim edebiyat ve kültürümüz de vecizeler/özdeyişler bakımından oldukça zengindir.
Cümle Kapsından Kalbe Girmek / Öğütler ve Düşünceler adıyla hazırlanan bu derleme çalışmasında “Atasözlerinden Öğütler” başlığı altında atasözlerine, “Türk ve Doğu Edebiyatından Düşünceler” başlığı altında Türk ve Doğu edebiyatına mensup yazar, şair, düşünürlerin; “Batı ve Dünya Edebiyatından Düşünceler” başlığı altında ise Batı ve Dünya edebiyatına mensup yazar, şair, düşünürlerin özlü sözlerine yer verilmiş.
Kullanılan ortak dil ile pek çok konuda insanların iyiliğe, güzelliğe, huzura ve mutluluğa kapı aralamasına vesile olacak; hayatlarını güzelleştirecek parola cümlelerle zengin bir içeriğe sahip olan Cümle Kapsından Kalbe Girmek / Öğütler ve Düşünceler, insan olmanın en ayrıcı özelliğinin ahlak olduğunu vurgulayarak tüm insanlığa görev ve sorumluluklarını hatırlatıp bireysel, aile, sosyal, iş hayatlarındaki huzur ve mutluluklarına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.